Voorgeschiedenis & onderzoek

De voorbeleving van een bepaalde kwaal is uitermate belangrijk. Zonder deze informatie kan geen volledige homeopathie toegepast worden. De persoonlijkheid van de behandelde moet in acht genomen worden. Specifieke symptomen leiden naar het juiste geneesmiddel. Een lange ervaring in homeopathie is gewenst. De homeopaat ontwikkelt op den duur een vingerspitsengevoel, ‘het in de vingers hebben.’

 

Een bepaald symptoom

Een bepaald symptoom kan typisch zijn voor de zieke of de ziekte. Stel, dat maag of gal gevoelig is voor vet eten, dan is dat toch logisch en niet echt interessant. Een reumapatiënt, die zeer gevoelig is voor vette spijzen, dát is een veel meer opvallend ziektebeeld, waar de homeopaat  op zoek naar is.

 

Onderzoek

Tijdens het eerste consult wordt verteld dat sinds de laatste ziekte de consultant zich niet meer zo gezond voelt. Dat betekent, dat er een diepere samenhang moet bestaan en dat nader onderzocht zal worden. Maakt de homeopaat eenmaal vorderingen, dan is de keuze voor het juiste geneesmiddel bijzonder belangrijk. De homeopaat moet veel kennis bezitten van een paar duizend homeopathische middelen. Elk middel bezit een scala aan symptomen. Het ene middel veel meer dan het andere.

 

Homeopathie is een kunst, net als pianospel. Wil men het fijne ervan weten, dan staan in het boek ‘’Organon van Hahnemann’ (83-104) best wel pittige dingen! Homeopathie is de boodschap van een middel. Het geeft de geest bewustwording. Een homeopathisch stofje, dat in grote hoeveelheid giftig is, kan in zeer kleine porties een genezende werking hebben. De verdunde concentratie zal uiteraard het afweermechanisme prikkelen. Een stof, die toegepast wordt op een gezond mens en bepaalde symptomen oproept, kan van datzelfde symptoom weer genezen. Er wordt gekeken naar de persoon die achter het symptomencomplex schuilgaat. De homeopathie kent dus geen vaste recepten. Personen die aan dezelfde kwaal lijden, krijgen niet per se hetzelfde middel.

<terug naar overzicht

©           www.natuurarts.info