De twaalf celzouten

Biozouten zijn een uitvinding van de Duitse arts dr. med. W. Heinrich Schlüssler (1821-1898) uit het Duitse stadje Bad Zwischenahn, in het toenmalige Groothertogdom van de stad Oldenburg. In 1872 opende hij zijn praktijk als homeopathisch arts. Hij stelde dat het leven van planten afhankelijk is van bepaalde mineraalzouten op de voedingsbodem. Zijn biochemische hypothese stoelt niet op de gangbare homeopathie, maar op de levensnoodzakelijke mineraalzouten, die normaliter ook in het menselijke lichaam moeten voorkomen. Hij was van mening dat ziekte vaak gepaard gaat met een gebrek aan één of meerdere mineraalzouten.

 

Schüßler ontdekte de twaalf lichaamszouten. Zijn methode boekte grote vooruitgang. De mineraalzouten werken volgens de homeopathische methode als gefixeerde katalysatoren met bepaalde biochemische reacties. Later zag een andere arts, dr. G.W. Carey een verband tussen de onderlinge middelen met de jaargetijden en het type mens. Hij had redenen om aan te nemen, dat in elk seizoen een zout beter op het lichaam inwerkt, zoals levertraan beter in de winter werkt. Volgens Carey kan men gebrek hebben aan een eigen individueel ‘geboortezout’. De mineraalzouten hebben een prijsgunstige therapiemethode. Het is een systeem dat te overzien is. De verdraagzaamheid is uitstekend en de werkzaamheid hoog. Eenmaal per week één dosis van het ‘geboortezout’ zou al voldoende zijn zichzelf fit te houden.

 

De biochemicus Wilhelm Schüssler bedacht destijds een uniek biologisch systeem ter bevordering van de lichamelijke celopbouw en conditieverbetering. Een prachtige methode. Het lichaam kan slechts optimaal functioneren wanneer in alle cellen de levensnoodzakelijke stoffen in de juiste hoeveelheden en de juiste verhoudingen aanwezig zijn. Bij gebrek hieraan leidt dit tot functiestoornissen van cellen en weefsels. Dan kan de conditie geleidelijk achteruit gaan en symptomen openbaren zich. Artsen en therapeuten nemen dikwijls het ‘individuele voedingszout´ mee in hun behandelingsplan, omdat het passende voedingszout als belangrijk constitutiemiddel aanvullend kan bijdragen een ziek gestel weer optimaal te doen laten functioneren.

 

Bron: (Aarde & Maan, Jakob Lorber)

terug naar menu >> biochemische celzouten

 

©             www.natuurarts.info