Rokerontwenningskuur

De zuurgraad van het lichaam en het verlangen naar roken hebben een nauwe relatie met elkaar. Bij wetenschappelijke proeven is gebleken, dat personen met een hoge zuurgraadwaarde in de urine aanzienlijk meer roken dan degene met een lagere zuurgraad. De zure urine spoelt de nicotinestoffen snel uit het lichaam. Dit heeft als gevolg, dat een verslaafde roker de ene sigaret na de andere opsteekt om zijn nicotinespiegel op peil te houden. Verder wil hij vooral niet lijden onder de onthoudingsverschijnselen.

Wordt de urine echter ontzuurt, dan grijpen kettingrokers nog meer naar sigaretten. Een eventuele laser- of acupunctuurbehandeling voor rokers dient altijd streng begeleid te worden met ontzurende middelen. Gebeurt dit niet, dan is het effect na enkele weken vrijwel afgelopen. Het ontzuren gebeurt veel te weinig. Rokers worden jammer genoeg nooit goed nabehandeld of begeleid. Daarom is ontzuring, zelfs ook in stresssituaties - een zeer belangrijke zaak. Op den duur merkt de roker dat hij geen sterk verlangen naar nicotine heeft. Koffie drinken (vooral veel) verhoogt de zuurgraadwaarde en zeker ook het verlangen naar roken.

 

Vitamine C helpt deze zuurgraad in sterke mate dalen. De concentratie moet wel zeer hoog zijn (wij adviseren geconcentreerde vitamine C, 8000 mg. per dag). Gewoon vitamine C innemen helpt niet! Dit vraagt om vakkundige begeleiding. Middelen die ontzuren maken de urine drastisch basisch. Veertig procent van alle rokers roken tijdens de kuur vrijwel niet meer. De overige rokers roken gemiddeld nog tien sigaretten per dag. De rokerontwenningskuur kan dient verder ook homeopathisch ondersteund worden.

 

Belangrijke hoofdregels

De roker dient te denken aan de gevolgen van het roken voor zichzelf en anderen. Hij pleegt met name roofbouw op zijn lichaam. Wil hij stoppen, dan is het beter voor hem om rokende mensen te vermijden, dan ontwijkt hij kleine ergernissen van anderen, want deze kunnen het verlangen naar roken weer doen opkomen. De roker moet niet gaan stilzitten of liggen na een maaltijd. Hij kan beter wat dingen doen, bijvoorbeeld een wandeling in de ochtend. Want hij zit in de fase van ontwenning en hij moet wennen aan een ander leefpatroon. Ook dient hij iets minder te eten dan gewoonlijk en wat vroeger naar bed. Diep ademhalen voor het slapen gaan is een goede techniek. Na het opstaan in de ochtend lauwe douches en het water langzaam koud laten worden. De roker die niet meer roken wil, moet vaak tegen zichzelf zeggen dat hij niet roken wil, ook voor het slapen gaan (autosuggestieve beďnvloeding). Elke ochtend dient hij twee glazen lauw water in te nemen. Hij moet minstens zes koppen lauw water (over de dag verdeeld) drinken met veel fruit. In plaats van koffie is mout- of cichoreikoffie een goede remedie.

 

Een doelmatige filtersigaret bestaat niet. Zeker niet wanneer het om een zestiental giften gaat met allerlei chemische eigenschappen. Deze kunnen absoluut niet tegengehouden worden. Het is zelfs zo, dat de sigarettenfilters voor nog geen tien procent de tabakssfeer tegenhouden en geen doelmatige bescherming bieden voor rokers. Twintig sigaretten roken is hetzelfde als achttien sigaretten roken zonder filter. Geen enkele methode om tabak te behandelen noch om tabaksrook te filteren, is doeltreffend.

Sigarettenrook zijn reuk- en smaakloze gassen. In een groot aantal zitten vloeibare of zwevende deeltjes. Zouden deze deeltjes in hun geheel verwijderd worden, dan houdt men nog slechts een weinig stikstof over, samen met zuurstof, koolzuurhydricaten en koolmonoxiden. Het is juist de teer, die de geur en het aroma van de tabak uitmaakt. Elke sigaret bevat bovendien vier procent glycerine, om het uitdagen van de tabak tegen te gaan. Tijdens het opbranden vormt zich het stofje acréiline. Tijdens de eerste wereldoorlog was deze stof de dodelijkste gifgas, die toegepast werd.

<terug naar overzicht 

©             www.natuurarts.info