MS-diagnostiek

Multiple sclerose kent duizend gezichten. Als iemand door deze ziekte is getroffen en de diagnose hoort, dan stort zijn hele wereld in. Opeens wordt hij een ‘zieke’ en ziet alleen nog maar ‘de onheelbare’ met invaliditeit en een rolstoel in het vooruitzicht, veel in bed liggen en het einde van al zijn toekomstige plannen. Soms verzwijgen artsen de juiste diagnose of omschrijven deze als hersenontsteking. De patiënt ervaart niet altijd direct wat hem mankeert. Moeheid, lichamelijke zwakte en vage klachten maken hem in dit kader sowieso al wantrouwend. Ervaart ‘de zieke’ toevallig de diagnose MS via derden, dan is het vertrouwen van de MS-lijdende al nog meer geschaad en dit bedrukt hem. Onzekerheid, angst en hopeloosheid achtervolgen hem.

 

Een studente, een meisje van nog maar twintig jaar heeft net een studiejaar achter zich met veel stress. Het was haar al opgevallen, dat ze de laatste tijd zo wazig zag. De oogarts zei: ‘Je bent overwerkt!’ Ze gaat dan drie weken met vakantie en dan gaat het weer veel beter. Vier jaar later merkt ze plotseling aan haar rechter arm een verminderde kracht. Ze laat zomaar een kopje of potlood vallen. De knoopjes van haar kleding kan ze niet meer dicht doen. Een vage zwakte met een doof gevoel in haar hand. De neuroloog stelt de diagnose ‘encephalomyelitis disseminata’, maar dat krijgt ze niet te horen. Zelf gelooft ze een bepaalde vorm van migraine te hebben. Ze krijgt een cortisonkuur en de symptomen verdwijnen weer langzaam. Dan blijft ze twee jaar klachtenvrij. Terug van een vakantie uit het voormalige Joegoslavië klaagt ze weer over wazig zien, onzeker lopen en nu voor het eerst ook vaker plassen. Een nieuwe cortisonkuur helpt niet. Haar benen worden dikker, ze krijgt etterpuistjes op de rug en borst. Ze wordt depressief. Dat is een neveneffect van de cortisonkuur, die haar te zeer belasten.

 

De diagnose is dan gesteld: ‘ontsteking van het centrale zenuwstelsel’. Op meerdere multiple verstrooid liggende plekjes van de hersenen en van het ruggenmerg treden ontstekinghaarden op. Deze trekken zich weer terug of blijven als ruwe littekens (sclerose) achter. Vergelijk de zenuwen met een elektrische kabel voorzien van een isoleerlaag als markeergrens (myeline). Deze dienen de prikkels verder te lijden in de zenuwgeleiding. Tienduizenden mensen lijden aan deze kwaal. Het is een ziekte van het centrale zenuwstelsel, dat de hersenen en het ruggenmerg aantast. Het lichaam valt zijn eigen zenuwstelsel aan en kan onherstelbare schade aanrichten. Veel voorkomende symptomen zijn een wazig zicht, zwakte in de ledematen en een doof tintelend gevoel.

<terug naar menu

©             www.natuurarts.info