Kennismaking met en oriëntatie op homeopathie

Er is steeds meer interesse voor homeopathie. Men weet niet echt het fijne ervan. Over het algemeen denkt men, dat het te maken heeft met kruiden en magnetisme. Toch is dit een onjuiste indruk. Er bestaan diverse homeopathische middelen. Met haar basiswerking kent zij kenmerkende verschillen. In de homeopathie wordt specifiek op de ‘verschillen’ gelet. Homeopathie is feitelijk verborgen patronen herkennen, waarvan de zieke zich niet bewust is; het is net als bij een ‘rechercheonderzoek’. Dat dit veel tijd kost, spreekt natuurlijk wel voor zich. Als men op het spreekuur komt, dan zal men in sommige gevallen veel vragen moeten beantwoorden. Het is dan goed mogelijk, dat de behandelde een vragenlijst meekrijgt. Het nut hiervan is om aan te tonen, welke kenmerkende symptomen er zijn, want het gaat immers om een totaalbeeld van de symptomen. Uit deze ‘waslijst’ wordt het meest karakteristieke gehaald. Wat nodig is zijn slechts een paar opvallende symptomen, die speciaal bij een homeopathisch middel passen.

Een dergelijke lijst kan rustig bekeken worden, maar schrik dan niet van de vele (overstelpende) vragen. Niet iedereen krijgt een dergelijke lijst mee. Meestal indien het homeopathisch beeld niet duidelijk genoeg is. Zo’n vragenlijst kan handig zijn. Het gaat erom de basisgedachte van de zieke op het spoor te komen. Het is zeker onvermijdelijk, dat in sommige gevallen het overgrote deel van de tijd in de homeopathische psychoanamnese gaat zitten. Er zal de behandelde nooit gevraagd worden waarom hij een bepaald symptoom heeft. Dat is het recherchewerk voor elke homeopaat.

 

Er wordt wel gevraagd, welk gevoel iemand krijgt als hij niet kan werken. Een dergelijke vraag roept geen beredeneerd antwoord op, maar wel een gemakkelijk oproepbaar gevoel. De behandelde zal zeker antwoorden: ‘Dan voel ik mij zo en zo, dan zou ik dát gevoel kunnen krijgen en word ik down!’ Dit roept een nieuwe vraag op: ‘Herkent u dat gevoel in andere situaties in uw leven?’ Sommigen werken om maar steeds actief te zijn, een soort dwanghandeling om een bepaald basisgevoel af te houden. De homeopaat moet er dan voor zorgen dat de behandelde niet al te gefixeerd raakt op zijn fysieke problematiek. Hij moet de zieke op het spoor zetten om dat verdrongen basisgevoel zich bewust te maken. Dit geldt overigens ook in de psychosynthesetherapie.

Neem een kijkje in de vragenlijst homeopathie; als u iets wilt weten over de werking van een bepaald homeopathisch middel, blader dan wat rond bij homeopathische tips. De therapie voor psychosynthese is een methode, die geen gebruik maakt van homeopathische middelen, dit met het doel om meer bewustwording in het basisprobleem te geven. Bij homeopathie gaat dit op identieke wijze, maar alleen als het middel is gegeven.

<terug naar overzicht

©           www.natuurarts.info