Het kuurbroodje als reinigingsdieet

Het broodje moet van alternatief grijsbrood zijn, dus geen witbrood bij de gewone bakker. Er kan gekozen worden tussen alternatief grijsbrood of de Duitse witte bolletjes, die hard en rond zijn. Deze zijn overal in Nederland verkrijgbaar. De voorkeur gaat uit naar grijs-witbrood, dat bij elke biologische winkel op bestelling verkrijgbaar is. De avond tevoren wordt het gewenste aantal sneetjes brood voor de volgende dag voorbereid en even ‘getoast", maar zodanig dat deze niet bruin en hard worden. Een goed kuurbroodje mag niet kruimelig zijn, ook niet bij het snijden maar het moet stevig en elastisch zijn en het mag nooit droog en hard worden zodat het gaat brokkelen.

 

Het kuurbroodje wordt niet als voedingsproduct maar als een reinigingsmiddel gezien. Het effect is, dat het witbrood werkt als een spons en resterende en overtollige voedingsstoffen in de darmen resorbeert. Het is de bedoeling dat gedurende de kuur twee tot drie keer per dag brood en (gekarnde)- of (soja)melk wordt geconsumeerd. De avondmaaltijd slechts indien nodig. Als buiten de maaltijd een hongergevoel opkomt is er te haastig gegeten. De behoefte aan eten kan echter gestild worden door het drinken van kleine slokjes kruidenthee. Mocht het gevoel van honger aanhouden dan mag buiten de vastgestel­de etenstijd iets gegeten worden van een oudbakken witbroodje, maar op de juiste wijze gekauwd en nooit later dan 19.00 uur. Deze behoefte zal verdwijnen als de gezondheid weer toeneemt. De kruidenthee wordt met kleine slokjes opgelepeld eventueel met wat honing. Overdag moet veel kruidenthee gedronken worden en minstens twee liter per dag. Bijvoorbeeld de ene dag twee liter thee voor de darmen en de andere dag twee liter thee voor de nieren. Of in de ochtend thee voor de darmen en in de middag thee voor de nieren.

 

Enkele regels

De kuur moet beslist plaatsvinden onder begeleiding van een arts/genezer en mag niet op eigen houtje gedaan worden. Dit zou dan een nadelige consequentie kunnen hebben. Wat vroeger naar bed gaan en minder tv- kijken dan gebruikelijk. Geen vruchtensappen of vitaminetabletten innemen. Door het reinigingsdieet kunnen de opgeslagen vitaminen en mineralen in het lichaam dan veel beter vrijkomen.

 

Het beëindigen van de darmvastenperiode

De moeilijkste tijd van de hele darmkuur is de periode waarin het dieet geleidelijk en met goed gevolg beëindigd moet worden. Juist dan moet men niet lichtzinnig worden, maar elk voorschrift stipt nakomen en nog preciezer als voorheen het voedsel goed inspeekselen en kauwen. Elk kleinste dieet‑ en eetfout zal heftig gevoeld worden. Het pas vernieuwde maag- en darmslijmvlies is dan nog teer en reageert heftig op iedere onverteerbare spijs met wondjes, die intensief pijn doen. In deze periode komt ook het echte hongergevoel. De kuur kan en mag pas beëindigd worden als een beslagen tong geheel is verdwenen. Dit kan variëren van vier tot zes weken.

 

Aanwijzingen

Drinken mag pas één uur na het eten en een half uur vóór de maaltijd. Drink veel, ook 'avonds. Slanke personen moeten veel drinken en 's ochtends en 's middags 200 gram volle of magere kwark gebruiken na de maaltijd. Gezette mensen mogen geen kwark. Bij een flauw gevoel mag met uitzondering wat tamari met heet gekookt water gebruikt worden. Eventueel met wat tomatenpuree.

 

Na de kuur

Nog mag alles niet gegeten worden maar het meeste wel, behalve ui, kool, opge­bakken eten, specerijen, vruchtensappen, rauwkost en gefrituurd eten.

 

Tussencontrole

De controle tussendoor is belangrijk. Dit is vanwege het opmeten van de buik (lever), de taille en het gewicht. De buik wordt gepalpeerd om te checken of de darmen weer sterker en gezonder zijn.

<terug naar menu

©           www.natuurarts.info